Loodgieters en automonteurs

Het werk van een loodgieter en dat van een automonteur verschillen van elkaar als gekeken wordt naar de uit te voeren werkzaamheden. Waar een loodgieter Amsterdam zich over het algemeen bezighoudt met het sanitair, afvoer en aanleg van verwarmingssystemen houdt de automonteur zich bezig met het verhelpen van mankementen aan auto’s en het onderhoud. Echter zijn er veel overeenkomsten als gekeken wordt naar de vereisten voor het uitvoeren van het werk . Beide beroepen zijn technisch  waarbij inzicht zeker vereist is. Ook hebben beide beroepen te maken met een zekere mate van verantwoordelijkheid naar de klant toe.

Wat zijn de taken van een automonteur in vergelijking met die van een loodgieter?

Als automonteur ben je bezig met het onderhoud en reparatie van auto’s. Dit kan een heel uitdagende baan zijn omdat er ook steeds nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van de autotechniek. Bijna alles in een moderne auto gaat elektronisch en kan ook met een scan apparaat worden uitgelezen. Een goed verstand en inzicht van computers is dus nu ook vereist voor een automonteur. Er rust ook een grote verantwoordelijkheid op je omdat een goed functionerende auto nodig is om veilig door het verkeer te gaan. Ook moeten vanwege strenge regelgeving op het gebied van milieu auto’s optimaal en deskundig worden onderhouden, vooral met het oog op de APK keuring.

Als automonteur kan je zelfstandig aan de slag of via een bedrijf. Het handige van dit beroep is dat je ook in je vrije tijd nog wat kan bijklussen en dus wat extra kan verdienen. Ook zullen je vrienden en familie vaker een beroep op je doen.

Bij een loodgieter Rotterdam kan het werk net zo uitdagend zijn als dat van een automonteur. Ook hier spelen onderhoud en reparatie een grote rol. Onderhoud van b.v. verwarmingssystemen kan preventief werken op grote reparatiekosten. Het werk van een loodgieter brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De klant rekent immers op een snelle en deskundige oplossing van b.v. een verstopte afvoer. Ook als loodgieter heb je nu verstand nodig betreffende computers en elektronica. Immers zijn veel systemen, net als bij auto’s, nu volledig automatisch waarbij eventuele storingen met een scan computer kunnen worden opgespoord.

Ook voor een loodgieter Utrecht geldt dat je zelfstandig of bij een bedrijf kan werken. In je vrije tijd bijklussen is zeker ook hier mogelijk.

Wat is het verschil tussen de opleiding loodgieter en automonteur?

Om een loodgieter te worden heb je over het algemeen een technische vooropleiding nodig. Via verschillende opleidingsinstituten kan er dan een loodgieters opleiding worden gevolgd.

Voor de opleiding tot automonteur zijn er ook diverse instellingen die de opleiding verzorgen. Over het algemeen is ook hier een technische vooropleiding voor nodig.

Zoals beschreven hierboven zijn er heel veel overeenkomsten tussen een loodgieter en automonteur. Beide beroepen vereisen een technische opleiding waarbij inzicht zeker ook vereist is. Ook moeten voor beide beroepen de ontwikkelingen op het gebied van techniek steeds worden gevolgd en waar nodig zal er worden moeten worden bijgeschoold.

Deze beroepen kunnen ook zelfstandig of werkzaam via een bedrijf worden uitgeoefend en bieden de mogelijkheid om door te groeien door zich verder te specialiseren.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *